:: urbansheep (urbansheep) wrote,
:: urbansheep
urbansheep

  • Music:

[ L ] Research Agenda for Information Architecture

«

Information architecture is a fascinating field, but for some reason, it lacks research, and now it seems to lack innovation.

Now I’m not sure why. IA’s are pretty open to input from other fields, at least, they used to be. But it seems that lately IA’s are starting to miss out on interesting experiments around categorization. At the same time, IA’s aren’t coming up with any new ideas. Name one. Faceted classification, sure. A useful idea, that has been out for a few years now, was presented to the IA world by a semi-outsider (Peter Merholz), and is pretty old. And IA’s were catching up with that one, not innovating. Experiments with faceted classification didn’t come from IA’s, and faceted classifications were already commercially implemented when IA’s started catching up. Was that the best we could do?

»

Вот недостаток того, что мы живём в другом слое и другом интернете — до нас их идеи и инициативы доходят, а до них наши (если только кое-кто из нас же не напрягается и не вылезает время от времени в какой-нибудь SIGIA-L или ID-UXD-discuss) нет.

Если учесть, что в той же Латинской Америке и в Восточной Европе есть немало людей, которые думают по-новому, но писать предпочитают на своём испанском, хорватском, фламандском, и отчёты пишут на нём же, то языковой барьер становится куда более серьёзной проблемой для интеграции информационного пространства, чем это казалось раньше. (Хотя как трепаться по аське на английском — так они вовсе даже не прочь!)

Но это лишь техническая проблема. Ван Дайк (... интересно, его никогда не дразнили в NY словами „Hey, One Dyke, come over here!“?) пишет о последних и будущих инновациях в информационной архитектуре, приходя к выводу, что глубоких академических исследований в ИЕ никто не производит.

«

It get worse. IA lives in the professional realm, it is practiced by in-house IA’s and consultants, but is almost non-existant in the academic realm. Books are being written, and some new ideas are being formed, but there is a lack of deep IA research.

»

Эта его запись и является „сбросом возможных тем“ которые можно было бы поднять, в когнитивных науках, в теории бизнеса и антропологии/социальных науках — так что kuschilop, с которым мы несколько раз поднимали тему академических исследований, продвинувших бы направление в целом, вполне может взять этот список для своего размышления о том, в какую сторону строить свои раскопки по темам Ю и ИА.

Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Comments allowed for friends only

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 1 comment